Hur Fungerar Bergvärme?

Bergvärme är resultatet av solenergi som lagrats djupt nere i marken, berggrunden, på sjöbotten eller under din gräsmatta. Med hjälp av en bergvärmepump kan du förse din bostad med både värme och varmvatten, men även kyla under de varma sommardagarna.

För att utvinna bergvärme så behöver man borra ett hål långt ner i berggrunden som vanligtvis är någonstans mellan 100 meter till 200 meter djupt. I borrhålet behöver man därefter sänka ner ett rör där vätska cirkulerar. Denna vätska uppvärms av lagrad solenergi i berggrunden vilket leder till att bergvärme upphämtas från borrhålet.

Därefter utvinner man värmen med hjälp av kompressorteknik och en bergvärmepump. Fortsättningsvis så distribuerar bergvärmepumpen ut värmen till bostadens värme och varmvattensystem. Så snart som vätskan har levererat värme till bergvärmepumpen så upprepas processen, det vill säga bergvärmepumpen pumpar ner vätskan i borrhålet och den värms upp återigen.

Den lagrade solenergin i berggrunden är bokstavligen obegränsad och det enda man behöver ha i åtanke är att två borrhål inte bör ligga alltför tätt intill varandra. Vanligtvis brukar man säga att närmsta grannens borrhål bör ha ett avstånd på minst 20 meter. Med bergvärme som förnybar energikälla kommer du definitivt att sänka dina energikostnader och skapa ett perfekt inomhusklimat på samma gång som du värnar om miljön.

Faktum är att oavsett väderlek som exempelvis extremt kyliga vinterdagar, regniga höstdagar eller heta sommardagar så är det önskvärt att ha ett balanserat inomhusklimat vilket säkerställer att vi kan ha en behaglig vardag oavsett utomhustemperatur. Med allt detta i åtanke, så är bergvärme ett idealiskt alternativ som verkligen lever upp till förväntningarna.

Har du fler frågor gällande hur bergvärme fungerar? Varmt välkommen att ringa till oss på 019-611 78 85 – eller fyll i formuläret nedanför för att begära mer information.