Bergvärme Kostnad

Den genomsnittliga kostnaden för att installera bergvärme i Sverige ligger vanligtvis mellan 105 000 och 230 000 kronor beroende på de olika förutsättningarna som råder, som exempelvis hur djupt borrhål som man borrar och vilken bergvärmepump som man väljer. Den faktiska kostnaden för Bergvärmepumpen omfattar cirka 45 procent, borrning cirka 45 procent och Bergvärmeinstallationen cirka 10 procent av det totala priset.

Faktum är att bergvärme växer i popularitet då husägare söker olika sätt för att bland annat sänka sina månatliga utgifter, minskat underhåll, driftsäkerheten och reducerat CO2-utsläpp utan att behöva tumma på komforten. En annan fördel med Bergvärme är att fastigheten vanligtvis stiger i värde avsevärt vilket kan vara en stor fördel om man någon gång i framtiden ska sälja huset.

Installationskostnaderna för Bergvärme är dock fortfarande betydligt högre än för exempelvis luftvärme, men på lite längre sikt så kan det ändå bli avsevärt billigare då den månatliga energiförbrukningen och kostnaden blir betydligt lägre. Faktum är att bergvärme är den mest energieffektiva och kostnadseffektiva formen för uppvärmning och kylning.

Det är dock svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta innan man har tjänat in pengarna på att installera bergvärme då förutsättningar varierar rejält mellan olika bostäder. Vanligtvis brukar man dock säga att om det tar upp emot 20 år att nå lönsamhet med bergvärme så finns det förmodligen andra energilösningar som är mer kostnadseffektiva. Men igen, låt oss inte glömma, om man någon gång i framtiden säljer huset så kommer det förmodligen ändå vara en lönsam affär att ha installerat bergvärme då fastighetens värde vanligtvis stiger markant.

Har du fler frågor gällande kostnaden för bergvärme? Fyll i formuläret nedanför eller kontakta oss på 019-611 78 85 så kan vi ge dig svar på dina frågor och återkomma med en uppskattning gällande vad bergvärme kommer att kosta för er bostad.