Värmepumpar från NIBE

Varför är min förbrukning så hög?

Har du någonsin undrat varför din energiförbrukning är så hög? Det är en vanlig fråga som många hushåll ställer sig, särskilt när elräkningen kommer och det känns som om den bara fortsätter att öka. För att förstå varför din förbrukning är hög är det viktigt att se på hur energin fördelas i ditt hem. I den här artikeln går vi igenom orsakerna till varför din förbrukning är hög och investeringar du kan göra för att sänka den. Vill du få hjälp att sänka förbrukningen? Kontakta oss så hittar vi en lösning anpassat efter ditt hems behov.

Hur fördelas förbrukningen i hemmet?

Av den totala energiförbrukningen används ungefär 70 procent för uppvärmning, 20 procent för vatten och 10 procent för hushållsel. Eftersom den största andelen går till att värma upp hemmet och vattnet är det här du oftast kan göra den största skillnaden. Ett föråldrat uppvärmningssystem eller dåligt isolerade hem och fönster är vanligtvis de främsta orsakerna till höga el- och energiräkningar.

Att satsa på energisnål belysning, köra kortare diskprogram och använda energieffektiva hushållsmaskiner är steg i rätt riktning. Men eftersom de inte utgör huvudorsaken till energiförbrukningen, kan det vara klokt att även överväga större åtgärder som påverkar den riktiga energiboven – uppvärmningen av ditt hem. Något som kommer ha positiva långsiktiga besparingar.

Hur sänker jag min uppvärmningskostnad?

Det finns många saker att göra och det viktigaste är att se efter ditt hems behov och anpassa åtgärderna därefter. Har du ett dåligt isolerat hem eller äldre fönster kommer värmen att smita ut och gå förlorad. Att tilläggsisolera väggar och tak eller byta ut fönster kan därför vara ett alternativ, men det ska tilläggas att det är kostsamma investeringar med en lång återbetalningstid. 

Om du letar efter den mest lönsamma investeringen med hänsyn till återbetalningstid är det bästa steget du kan ta att granska ditt befintliga uppvärmningssystem. Att uppgradera eller komplettera din uppvärmningslösning till en mer energieffektiv variant kommer att ha en betydande positiv effekt på dina energikostnader.

Idag finns det många alternativ på marknaden, och för att hjälpa dig på vägen tänkte vi nämna några av dem, närmare bestämt bergvärme, luftvärme, frånluftsvärme och luft-vattenvärme. Vi kommer att ge en översikt över för- och nackdelar samt besparingar och återbetalningstider för varje system.

Bergvärme – det mest energieffektiva alternativet

Ekonomiskt så kommer bergvärmepumpar med en hög initial kostnad, men med en kort återbetalningstid sett till besparingarna du gör. Med bergvärme kan du spara upp till 80 procent på dina energikostnader eftersom all energi tas från berggrunden utan behov av bränsle. Det gör bergvärme till ett av de mest energieffektiva uppvärmningssystemen på marknaden. Nedan har vi listat fördelarna och nackdelarna med bergvärme.

Fördelar med bergvärme 

  1. Energieffektivit: Med bergvärme kan du göra en besparing på upp till 80 procent av din totala energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten.
  2. Kort återbetalningstid: Utgör en lönsam investering med en typisk återbetalningstid på 5 till 7 år.
  3. Miljövänligt: Bergvärme använder förnybar energi, vilket minskar din klimatpåverkan och främjar hållbarhet.
  4. Minimalt underhåll: Kräver sällan omfattande eller frekvent underhåll, vilket minskar kostnader och besvär över tid.

Nackdelar med bergvärme

  1. Stora initiala kostnader: Bergvärmepumpen och borrningen är dyra investeringar.
  2. Tillståndskrav och ansökningar:  Eftersom bergborrning och användning av etanol i kollektorslangen kräver tillstånd, vilket kan vara en tidskrävande process.
  3. Borrning och markåterställning:  För att utnyttja solenergin i grundvattnet måste ett djupt hål på cirka 100-200 meter borras på din tomt, vilket är en mer omfattande process jämfört med andra värmepumpar.
  4. Beroende av el: Vid strömavbrott fungerar inte värmepumpen, vilket kan leda till kyla i hemmet. En pelletspanna eller kamin kan vara ett komplement för att hantera strömavbrott.

Luftvärmepump – Billigt komplement med kort återbetalningstid

En luftvärmepump är ett billigt alternativ jämfört med andra värmepumpar som effektivt värmer upp din bostad när vintern är kall. Under sommarmånaderna kan samma apparat enkelt användas som luftkonditionering för att kyla ner ditt hem. Ta del av luftvärmepumpens för- och nackdelar nedan!

Fördelar med luftvärmepump

  1. En luftvärmepump är en billig investering med priser från 23 900 kr, vilket gör den till ett kostnadseffektivt alternativ jämfört med andra uppvärmningssystem.
  2. Installationen av en luftvärmepump är enkel och kräver inga stora ingrepp på fastigheten eller tomt.
  3. Luftvärmepumpen är utrustade med ett luftfilter som kan avlägsna damm, allergener och andra partiklar från luften, vilket bidrar till att hålla en jämn inomhustemperatur för en behaglig atmosfär året runt.
  4. På sommaren kan luftvärmepumpen enkelt ställas om till luftkonditionering, vilket ger möjlighet att kyla ner ditt hem när temperaturen stiger.

Nackdelar med luftvärmepump

  1. Fungerar främst som ett komplement till annan befintlig uppvärmning.
  2. Kan inte generera varmvatten.
  3. Vid mycket låga temperaturer är en luft/luft-värmepump mindre effektiv och har lägre verkningsgrad.

Frånluftsvärmepump – Effektiv värmeåtervinning 

En frånluftsvärmepump tar in luft från ditt hem, värmer upp den och utnyttjar den för att generera värme och varmvatten. Dessutom ventilerar den bostaden genom att skapa ett undertryck som drar in frisk luft utifrån. Detta resulterar i en energieffektiv metod för både uppvärmning och ventilation av ditt hem. Ta del av för- och nackdelarna med en frånluftsvärmepump nedan. 

Fördelar med frånluftsvärmepump

  1. Lägre initiala kostnader än bergvärme och luft-vattenvärmepump.
  2. Upp till 50-65 % besparing av energiförbrukning.
  3. Bättre inomhusklimat: Frånluftsvärmepumpen förbättrar ventilationen och luftkvaliteten i ditt hem.
  4. Miljövänligt: Använder till stor del förnybar energi för att minska din miljöpåverkan.

Nackdelar med frånluftsvärmepump

  1. Kräver mekanisk ventilation för att fungera effektivt.
  2. Använder en begränsad energikälla för uppvärmning.
  3. Har en något längre återbetalningstid jämfört med andra alternativ.

Luft-vattenvärmepump – Värmer både upp vatten och hem

En luft-vattenvärmepump upprätthåller en behaglig temperatur och ett bra inomhusklimat i ditt hem året om. Den ger värme till ditt boende under kalla vintermånader och säkerställer en konstant tillgång till varmvatten året runt. Ta del av dess för- och nackdelar nedan!

Fördelar med luft-vattenvärmepump

  1. Luft-vattenvärmepumpen kan spara upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.
  2. Med en typisk återbetalningstid på 5-7 år är det en ekonomiskt fördelaktig investering.
  3. Den levererar både varmvatten och en jämn värmefördelning via vattenburen värme.
  4. Installationen kräver ingen återställning av marken och inget ingrepp på tomten.
  5. Genom att använda miljövänlig energi bidrar den till att minska koldioxidutsläppen.

Nackdelar med luft-vattenvärmepump

  1. Luft-vattenvärmepumpen är elberoende och genererar ingen värme vid strömavbrott.
  2. Ljud från utedelen kan upplevas som störande för vissa.
  3. Dess effektivitet minskar vid låga utomhustemperaturer.
  4. Systemet har höga initiala kostnader både för själva enheten och installationen.

Vill du ha hjälp eller rådgivning med din värmelösning? Kontakta oss!

För dig som bor inom Närke och i synnerhet Örebro, kan vi hjälpa dig att övergå till ett miljövänligt och energieffektivt uppvärmningssystem. Vi är engagerade i att skapa en mer hållbar planet och erbjuder rådgivning för att hitta det bästa uppvärmningssystemet för både ditt hem och din plånbok. Som helhetsleverantör tar vi hand om allt från val av pump, placering och installation till service. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt hembesök!

Kontakta oss

Vill du ha förslag på vilken produkt som passar bäst i ditt hem? Slå oss en signal så hjälper vi dig att hitta rätt.

Kontakta oss